• +31 (0)6 - 45 08 69 58
  • leiderschap@hu.nl

FAQ

Bijeenkomsten

30 EC’s … hoeveel tijd kost deze minor mij per week?
Ga uit van 5-7 uur per week. Een bestuursjaar is druk, daar spelen we op in: we behandelen persoonlijke effectiviteit als vaardigheid, waardoor je niet méér maar effectiever gaat werken. We hebben wekelijks één 4-urige bijeenkomst, en daarnaast heb je nog een weekopdracht. Dat komt neer op 2 tot 3 uur zelfstandig verdiepen (wat uiteraard ook met medestudenten kan). Driekwart van die 30 EC’s zitten in het uitvoeren van en experimenteren binnen het werk dat je als bestuurder/raadslid doet, daar is deze minor immers ook voor bedoeld.


(Hoe) maken jullie gebruik van online onderwijs?
Komend leiderschapsjaar hebben we onze bijeenkomsten op de Uithof in Utrecht, tenzij een lockdown dat niet toestaat. In dat geval zullen we uitwijken naar MS Teams. Je kunt 4x per jaar gebruik maken van 1:1 coaching met een docent, dit doen we online, en bij genoeg animo in Utrecht.


Wanneer zijn de bijeenkomsten?
Op dinsdagochtend van 9.00 tot 13.00 op de Uithof (Padualaan). De bijeenkomsten starten vanaf de week van 13 september 2021.


Mogelijk kan ik bij een paar bijeenkomsten niet aanwezig zijn, hoe gaan jullie daarmee om?
We hanteren een volledige aanwezigheidsplicht, omdat we merken én horen dat studentbestuurders het best mét elkaar leren a.d.h.v. actuele casuïstiek bespreken en oefenen op vaardigheden. Mis je één of twee bijeenkomsten gedurende het jaar? Reken wel op een compensatie-opdracht.


Inschrijving

Ik heb mijn propedeuse nog niet gehaald, kan ik toch aan de minor deelnemen?
Jazeker, om aan de minor deel te nemen hoef je geen propedeuse te hebben gehaald.


Ik wil de minor volgen terwijl ik een master (MA) doe, kan dat?
Een minor is altijd onderdeel van een bachelor (BA). Volg je dus een master, dan kun je helaas niet deelnemen aan de minor.


Als de minor wordt gegeven aan de HU, kan ik ook meedoen als universitaire student?
Jazeker, we maken het programma zodanig dat iedereen wordt uitgedaagd. Daarbij hebben we afgelopen jaren ook altijd universitaire studenten in onze groep gehad en ook zij kregen de 30 ECs toegewezen. Inschrijvingen gaan via jouw eigen examencommissie en we hebben deze bijlage voor je gemaakt om je betoog extra kracht bij te zetten.


Kan ik meedoen als mijn examencommissie niet instemt met mijn deelname?
Over het algemeen wel, check dat even bij ons. In de meeste gevallen kun je alsnog aan de minor deelnemen, alleen worden die 30 ECs geen onderdeel van je eigen studiecurriculum (dus die punten heb je dan nog op een andere manier te halen), maar je krijgt dan wel een supplement op je diploma.


Overig

Zijn er kosten aan de minor verbonden?
Nee, als je je collegegeld hebt betaald aan de Hogeschool Utrecht of aan een andere instelling voor hoger onderwijs, dan zijn er geen verdere kosten verbonden aan het volgen van de minor. Alle lesmateriaal geven we op papier of bieden we digitaal gratis aan. Alleen als je onze vrijblijvende boekentips wilt opvolgen, kun je uitgaan van extra kosten.


Hoe professioneel/persoonlijk wordt het?
Dat bepaal je grotendeels zelf! Het programma is veelzijdig en iedere student maakt jaarlijks zijn/haar eigen keuzes: de één focust vooral op persoonlijke effectiviteit, de ander overwint diepgewortelde persoonlijke remmingen, er zijn mensen die eindelijk goed ‘nee’ leren zeggen, anderen die het hele jaar links en rechts handige tools opdoen en weer een ander overwint diens presentatieangst. We gaan breed en diep, en als jij ergens specifiek nog veel verder in wilt verdiepen, helpen we je daarin. Dat doen we in de vorm van theorieën, oefeningen en persoonlijke coaching.