• +31 (0)6 - 45 08 69 58
  • leiderschap@hu.nl

faq

Zijn er kosten aan de minor verbonden?
Als je je collegegeld hebt betaald aan de Hogeschool Utrecht of aan een andere instelling voor hoger onderwijs, dan zijn er geen verdere kosten verbonden aan het volgen van de minor. Er komen gedurende het jaar een aantal boeken aan de orde die je kunt lenen of aanschaffen. Denk hierbij aan een nieuwwaarde van ongeveer 100 euro.

Als de minor wordt gegeven aan de HU, kan ik ook meedoen als universitaire student?
Jazeker, we maken het programma zodanig dat iedereen wordt uitgedaagd. Daarbij hebben we afgelopen jaren ook altijd universitaire studenten in onze groep gehad en ook zij kregen de 30 ECs toegewezen. Inschrijvingen gaan via jouw eigen examencommissie en we hebben deze bijlage voor je gemaakt om je betoog extra kracht bij te zetten.

Kan ik meedoen als mijn examencommissie niet instemt met mijn deelname?
Over het algemeen wel, check dat even bij ons. In de meeste gevallen kun je alsnog aan de minor deelnemen, alleen worden die 30 ECs geen onderdeel van je eigen studiecurriculum maar een supplement. Zodoende krijg je wel een certificaat voor je deelname (handig voor je CV!).

Mogelijk kan ik bij een paar bijeenkomsten niet aanwezig zijn, hoe gaan jullie daarmee om?
We hanteren een aanwezigheidsplicht ook omdat we merken dat studenten het meest uit de minor halen als de groep nagenoeg altijd compleet is. De minor bestaat uit vier perioden en per periode mag je één bijeenkomst missen (ongeacht de reden), mits gecompenseerd met een tegenprestatie. Dwingt je bestuurswerk af om een keer een minorbijeenkomst te missen, dan coachen we je graag in de juiste keuze maken.

Wat zijn de dagen en tijden van de bijeenkomsten?
We hebben gedurende het jaar dertig bijeenkomsten van 13:00u tot 17:00u. We zullen twee groepen maken (een maandag- en woensdaggroep) en na je officiële inschrijving, kun je aangeven in welke groep je ingedeeld wilt worden. Tot nu toe zijn alle studenten altijd ingedeeld in de groep die zij wilden.

Wanneer starten de bijeenkomsten?
De plenaire bijeenkomsten starten in week 36: de maandaggroep start op 2 september en de woensdaggroep op 4 september. Eind augustus hebben we individuele intakegesprekken en we zullen een tweedaagse inplannen in september.

Ik heb mijn propedeuse nog niet gehaald, kan ik toch aan de minor deelnemen?
Jazeker, om aan de minor deel te nemen hoef je geen propedeuse te hebben gehaald.

Ik wil de minor volgen terwijl ik een master (MA) doe, kan dat?
Een minor is altijd onderdeel van een bachelor (BA). Volg je dus een master, dan kun je helaas niet deelnemen aan de minor.

30 ECs, da’s niet gering! Moet ik daar niet héél veel voor doen? Ik heb al zo’n druk jaar.
Dat begrijpen we, daarom komen we je onder andere op deze drie manieren tegemoet. (1) De helft van die punten zitten in het uitvoeren van het werk dat je sowieso als bestuurder/raadslid doet, daar is deze minor immers ook voor bedoeld. (2) Persoonlijke effectiviteit komt uitgebreid aan bod, waardoor je juist veel effectiever gaat werken. En (3) toetsing is alleen aan het eind van iedere periode, bijeenkomsten hebben soms een voorbereidingstijd van 15-30 minuten; bijvoorbeeld om een filmpje te kijken, een artikel te lezen of een zelftest in te vullen.

Hoe professioneel/persoonlijk wordt het?
Dat bepaal je grotendeels zelf! Het programma is veelzijdig en iedere student maakt jaarlijks zijn/haar eigen keuzes: de één focust vooral op persoonlijke effectiviteit, de ander overwint diepgewortelde persoonlijke remmingen, er zijn mensen die eindelijk goed ‘nee’ leren zeggen, anderen die het hele jaar links en rechts handige tools opdoen en weer een ander overwint diens presentatieangst. We gaan breed en diep, en als jij ergens specifiek nog veel verder in wilt verdiepen, helpen we je daarin. Dat doen we in de vorm van theorieën, oefeningen en persoonlijke coaching.