• +31 (0)6 - 45 08 69 58
  • leiderschap@hu.nl

faq

Als de minor wordt gegeven aan de HU, kan ik ook meedoen als universitaire student?
Jazeker, we maken het programma zodanig dat iedereen wordt uitgedaagd. Daarbij hebben we afgelopen jaren altijd ook universitaire studenten in onze groep gehad en ook zij kregen de 30 ECs toegewezen. Inschrijvingen gaan via jouw eigen examencommissie en we hebben deze bijlage voor je gemaakt om je betoog extra kracht bij te zetten.

Mogelijk kan ik bij een paar bijeenkomsten niet aanwezig zijn, hoe gaan jullie daarmee om?
We gaan ervan uit dat je voor de minor gaat en er alles uit wilt halen. Tegelijkertijd heb je een druk bestuursjaar en heb je af en toe tijdens minorbijeenkomsten andere activiteiten die je écht niet wilt missen. We dagen je in zo’n geval altijd eerst uit om je taken over te dragen en toch naar de minor te komen. Prioriteiten stellen en taken verdelen/delegeren zijn immers belangrijke onderdelen van de minor. Een aantal keer per jaar ‘mag’ je een bijeenkomst missen. Je maakt dan een vervangende opdracht.

Zijn er kosten aan de minor verbonden?
Als je je collegegeld hebt betaald aan de Hogeschool Utrecht of aan een andere instelling voor hoger onderwijs, dan zijn er geen verdere kosten verbonden aan het volgen van de minor, ook niet aan de Meerdaagse. Er komen gedurende het jaar een aantal boeken aan de orde die je kunt lenen of aanschaffen. Denk hierbij aan een nieuwwaarde van ongeveer 100 euro.

Wat zijn de dagen en tijden van de bijeenkomsten?
We hebben gedurende het jaar dertig bijeenkomsten. In elk geval komt er een vrijdaggroep met bijeenkomsten van 13:00 tot 17:00. De tweede groep zal op woensdag gepland worden, ook met bijeenkomsten van 13:00 tot 17:00 uur. We proberen rekening te houden met je voorkeur voor vrijdag of woensdag.

Wanneer starten de bijeenkomsten?
De plenaire bijeenkomsten starten begin oktober. Op deze manier hebben studenten die pas later als bestuurder/medezeggenschapper gekozen worden, of studenten die later van de minor horen, de kans om zich nog in te schrijven. In september starten we al wel met individuele intakegesprekken.

Ik heb mijn propedeuse nog niet gehaald, kan ik toch aan de minor deelnemen?
Om aan de minor deel te nemen hoef je geen propedeuse te hebben gehaald.

Ik wil de minor volgen terwijl ik een master (MA) doe, kan dat?
Een minor is altijd onderdeel van een bachelor (BA). Volg je dus een master, dan kun je helaas niet deelnemen aan de minor.

30 ECs, da’s niet gering! Moet ik daar niet achterlijk veel voor doen? Ik heb al een druk jaar.
Dat snappen we, daarom komen we je onder andere op deze drie manieren tegemoet: (1) de helft van die punten zitten in het uitvoeren van het werk dat je sowieso als bestuurder/raadslid doet, daar is deze minor immers ook voor bedoeld, (2) persoonlijke effectiviteit komt uitgebreid aan bod, waardoor je juist veel effectiever gaat werken, en (3) we geven je vrijheid in je huiswerkvorm: als jij een opdracht liever in de vorm van een zelf-interview of videocompilatie inlevert dan als een reflectieverslag, staat dat je vrij. Net wat jou goed past, zolang je de inhoud zinvol maakt.

Hoe professioneel/persoonlijk wordt het?
Dat bepaal je grotendeels zelf! Het programma is veelzijdig en iedere student maakt jaarlijks zijn/haar eigen keuzes: de één focust vooral op persoonlijke effectiviteit, de ander overwint diepgewortelde persoonlijke remmingen, er zijn mensen die eindelijk goed ‘nee’ leren zeggen, anderen die het hele jaar links en rechts handige tools opdoen en weer een ander overwint diens presentatieangst. We gaan breed en diep, en als jij ergens specifiek nog veel verder in wilt verdiepen, helpen we je daarin. Dat doen we in de vorm van theorieën, oefeningen en persoonlijke coaching.