• +31 (0)6 - 45 08 69 58
  • leiderschap@hu.nl

MINOR @ UITHOF

Bijeenkomsten – 12 sept ’23 t/m 11 juni ’24

Onze strategie om écht over Leiderschap te leren bewijst zich het best in levende lijve, tegelijk willen we ook flexibel zijn. Daarom hebben we drie soorten van contact tijdens het leiderschapsjaar:

  • Bijeenkomsten @ Uithof (dinsdagochtend van 9.00 tot 13.00)
    Kennis en inzicht over leiderschap wisselen we uit met onze 4-urige interactieve bijeenkomsten. We doorgronden goed toepasbare modellen die je helpen met verrijkte blik naar jouw bestuur en jezelf te kijken. Hierbij koppelen we leiderschapsprincipes aan jouw actuele vraagstukken als bestuurs-/raadslid. We hebben in totaal zo’n 30 bijeenkomsten, waar een aanwezigheidsplicht geldt.
  • Coaching met docent @ Uithof/online
    Eens per periode kun je gebruik maken van een 30-minuten coachgesprek met een van onze docenten. Daarbij gaan we dieper in op een leerwens, een dilemma of actuele casus naar jouw wens. Net wat jij wilt. Dat kunnen we bijv. met probleemoplossende coaching of provocatieve coaching doen.
  • Intervisiegesprekken in je leerteam @ Uithof
    Daarnaast zal je regelmatig contact houden met enkele minorgenoten, om bijvoorbeeld je meest actuele uitdagingen te bespreken en op te lossen (een soort intercollegiaal overleg) óf om je weekopdracht met elkaar door te nemen om nog meer over jezelf, anderen en leiderschap te leren.

KICK OFF: tweedaagse 7 & 8 september 2023

We ontmoeten elkaar tijdens onze tweedaagse in het Koos Vorrinkhuis @ Lage Vuursche (goed te bereizen vanaf Utrecht CS). We gaan immers een jaar van professionele én persoonlijke ontwikkeling tegemoet, en daarbij is wederzijds vertrouwen essentieel.

Zo leren we elkaar kennen a.d.h.v. korte oefeningen, onze persoonlijke eigenschappen, ideeën over leiderschap en onze eigen kernwaarden. We nodigen graag ook jullie minor-voorgangers uit voor ons diner en een avond met gezelligheid, muziek en een kampvuur.


Learning on the job & weekopdrachten

We schatten in dat je zo’n 75% van je leiderschapsontwikkeling opdoet in het toepassen van je kennis en vaardigheden in je bestuur/raad. Naast de bijeenkomsten geven we daarom wekelijkse opdrachten voor jezelf en je organisatie mee om het maximale uit die 75% te halen. Denk bijvoorbeeld aan feedback verzamelen van bestuursgenoten, tijdens je eerstvolgende vergadering een nieuwe vergaderstructuur toepassen, meekijken bij een zusterorganisatie of een teamanalyse van jouw bestuur bespreken met één van je collega’s.

Als je voor onze minor kiest, integreer je de minor in je bestuursjaar. We verwachten serieuze inzet van je: 30 EC’s voor een minor is niet niks. Dat komt immers neer op 30 x 28 uur is 840 uur voor je studiepunten. Het grootste deel ervan besteed je als “learning-on-the-job” (vlieguren) door je raad- of bestuurswerk zelf, waarin je je kennis uit de minor toepast. Het andere deel besteed je in lessen (circa 4 uur per week), je tussentijdse opdrachten (circa 2-3 uur per week) en eindopdrachten (circa 6-8 uur per 10 weken).


Leiderschapsportfolio i.p.v. tentamens

We hebben geen tentamens, we overhoren je kennis niet op de letter – maar tijdens het jaar bouw je aan je eigen Leiderschapsportfolio (zie voorbeeld). Iedere periode eindigen we met een eindopdracht waarin je duidelijk laat zien hoe behandelde theorieën en oefeningen jou in je dagelijkse bestuurs- of raadswerk al dan niet geholpen hebben. Hierbij doen we een beroep op je toenemende vaardigheid nauwkeurig naar jezelf en anderen te kijken en conclusies/acties te verbinden aan je bevindingen. Aan het einde van het je bestuursjaar ’23-’24 heb je daarmee een diepgravend overzicht van jouw persoonlijke en leiderschapsontwikkeling.


Toewijding aan je bestuur én de minor

Zeker voor fulltime raadsleden en bestuurders kan de agenda parten spelen en daar zijn we flexibel in. Tegelijk verlangen we van je dat je verantwoordelijkheid neemt over je eigen keuzes en dat je de afspraken nakomt die je ons zelf voorstelt. We weten uit ervaring dat dit goed te doen is, omdat studenten aangeven dat de minor hen helpt om sterkere keuzes te maken en om efficiënter en effectiever te werken.

Meerdaagse